След като преди това вече изтече известна информация, Intel официално представи следващото поколение на своя стандарт за трансфер на данни и дисплей Thunderbolt. Новата технология Thunderbolt 5 обещава да предложи огромно увеличение на скоростите и капацитета в сравнение с настоящия стандарт Thunderbolt 4.

Официалното съобщение на Intel предлага някои данни, които не бяха открити в по-ранните изтичания на информация. Компанията твърди, че Thunderbolt 5 ще може да захранва "множество 8K монитори" за създателите на съдържание, както и да работи с монитори с честота на опресняване до 540 Hz за игри от висок клас. И накрая, компанията твърди, че може да захранва три 4K дисплея с честота на опресняване до 144 Hz.

За хората, които искат да използват новата технология за свързване на външни устройства, Intel казва, че тя ще предложи два пъти по-голяма широчина на честотната лента в сравнение със сегашните стандарти Thunderbolt 4 за продукти като външни SSD дискове, а също и за външни графични процесори. Съответно е вероятно повече преносими компютри да получат достъп до най-новите графични карти за настолни компютри.

Говорейки за преносими компютри, Intel казва, че това ще позволи на много преносими компютри да имат само един кабел, който може да обслужва както зареждането, така и възможностите за показване, като по този начин ще се премахне необходимостта от втори кабел.

Както и при изтеклата информация, от Intel заявяват, че нормалните двупосочни скорости на предаване на данни за Thunderbolt 5 ще бъдат 80 Gbps, но че той може да работи с многопосочни скорости на пропускане до 120 Gbps за най-добра поддръжка на видеодисплеи.

Съобщението включваше дори изявление на висш ръководител от Microsoft:

"Microsoft е развълнувана да си сътрудничи с Intel, за да предостави най-новия стандарт USB4 на клиентите на Windows", каза Иън Легроу, корпоративен вицепрезидент по управление на продуктите за Core OS в Microsoft Corp. "Thunderbolt 5 е напълно съвместим със стандарта USB 80Gbps, за да поддържа следващото поколение високопроизводителни дисплеи, устройства за съхранение и свързаност".

Първите персонални компютри с Thunderbolt 5 се очаква да започнат да се доставят някъде през 2024 г. според Intel.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всичко най-ново от Apple: iPhone 15 и 15 Pro, Apple Watch Series 9 и куп други изненади вече са тук

 

Тагове: