Според последните слухове следващото поколение портативна конзола Switch 2 на Nintendo ще разполага с над хиляда графични ядра на NVIDIA, базирани на архитектурата Ampere.

По-рано миналата седмица беше забелязана T239 SOC (System-on-Chip), за която се твърди, че ще се използва за работата на предстоящия джобен компютър. Твърди се, че SOC е разработен от NVIDIA и използва архитектурата на графичния процесор Ampere от предишното поколение и процесорния комплекс Arm. Досега имаше различни изтичания на информация за това какви биха могли да бъдат действителните спецификации на този SOC и още повече за технологичния възел, който ще се използва за производството му.

Сега имаме поне двама източници - Kopite7kimi и Tech_Reve, - които са сигурни, че SOC ще се базира на 8nm технология на Samsung. Според Kopite7kimi SEC8N ще се използва при производството на T239 SOC за Nintendo Switch 2, докато Tech_Reve подчертава интеграцията на Samsung 7LPH, който е подобрена версия на 8nm от Samsung.

Макар да се появиха слухове, че Nintendo Switch 2 SOC може да разчита на 5 nm, те звучат твърде оптимистично, като се има предвид това, което сме виждали от Nintendo в миналото. А в крайна сметка NVIDIA може да използва по-добър производствен процес и да ни изненада с още по-добра архитектура/чип дизайн за предстоящата конзола на Nintendo.

Освен това KittyYYuko твърди, че се очаква Nintendo Switch 2 SOC да разполага с 1280 CUDA ядра. Сега NVIDIA има две версии на Ampere - HPC версия с 64 ядра на SM и потребителска версия със 128 ядра на SM. Подобно на Orin SOC, Nintendo Switch 2 SOC ще разполага с потребителската версия със 128 ядра на SM, което ни дава общо 1280 ядра в 10 SM.

Но ето къде започва наистина интересната част: Kopite7kimi заявява, че T239 се основава на един GPC, докато Orin SOC се основава на два GPC, всеки с по 8 SM за общо 16 SM и 2048 ядра. NVIDIA имаше един GPC с 10 SMs със своята GA106 GPU матрица, но T239 като SOC може да изглежда много различно в сравнение с това. Освен това е възможно SOC да има допълнителни заключени или деактивирани SMs, които да бъдат активирани в бъдещ вариант.

След Gamescom 2023 се появиха слухове, че портативният компютър Nintendo Switch 2 е стартирал различни игри с 4K 60 FPS, и също така се твърди, че ще предлага пълна поддръжка на Ray Tracing и DLSS технологиите на NVIDIA. Според информацията на изложението е било демонстрирано как портативният Switch 2 изпълнява демонстрационната игра Unreal Engine 5 Matrix Awakens с NVIDIA DLSS 3.1.

Понастоящем все още няма обявена официална дата за пускане на портативната Nintendo Switch 2, но повече информация може да се появи през следващите месеци.

Снимка: Unsplash

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване

 

Тагове:
Още от Play