Големите американски оператори AT&T и Verizon все пак няма да започнат да пускат своята 5G услуга в C-band на 5 януари. Компаниите се съгласиха да изпълнят искането на Федералната авиационна администрация и Транспортния департамент да отложат разширяването на 5G с още две седмици. Властите поискаха от компаниите допълнително време, за да проучат опасенията относно възможни смущения в системите и електрониката на самолетите.

И AT&T, и Verizon трябваше да внедрят своята потенциално по-бърза услуга в C-band, използвайки новозакупени честоти още през декември, но те се отказаха от разширяването, както поиска Федералната авиационна администрация. Авиокомпаниите и производителите на самолети се притесняват, че новите честоти са твърде близки до тези, използвани от радарния алтиметър на самолетите, който предоставя данни за разстоянието между самолета и земята. Тогава смущенията могат да доведат до опасни кацания. Гигантите в безжичната индустрия обаче твърдят, че мощностите на услугата C-band са достатъчно ниски и че разликата в честотите е достатъчно голяма, за да предотврати смущения.

Малко преди предполагаемото внедряване на 5 януари агенциите поискаха от компаниите отлагане от още две седмици, за да разгледат проблема. Първоначално те отхвърлиха призива на властите за допълнително забавяне, като издадоха съвместно писмо, в което се казва, че уважаването на искането би било в ущърб на клиентите. Вместо това операторите се опитаха да договорят компромис и казаха на властите, че са отворени за шестмесечна пауза в разполагането на инфраструктурата близо до някои летища.

Не е ясно какво е променило мнението на компаниите, но и двете се съгласиха да сложат на пауза плановете си засега.

Снимка: Unsplash

Виж още: Оператори ограничават силата на 5G връзката край летища за безопасност на самолетите