Американските мобилни оператори се опитват да намалят страховете за отражението, което 5G мрежите могат да имат върху авиацията, като намалят базовата излъчвателна сила на сигнала в близост до големи летища. Те ще направят това за период от шест месеца, след което Федералната авиационна служба на САЩ ще проведе анализ на наблюденията.

Необичайната мярка идва в резултат на твърдението на американския авиационен регулатор, че 5G връзката може да попречи на някои уреди в самолетите, като тези за измерване на височината. Поради това AT&T и Verizon се съгласиха временно да отложат пускането на новия 5G спектър до 5 януари.

Към момента американски самолети летят до почти 40 други страни, където се използва притеснителната част от 5G радиоспектъра, и не е отбелязан нито един инцидент. Въпреки това регулаторите в САЩ изпитват притеснения и мобилните оператори ще въведат ограничение на 5G сигнала край летища и площадки за хеликоптери.

Предполага се, че крайните потребители на 5G връзката няма да бъдат засегнати от промяната, тъй като операторите и в момента ограничават сигнала, насочван към самолетите, а на закрито повечето хора ползват Wi-Fi.        

Снимка: Pikrepo

Виж още: Електрическият самолет на Rolls-Royce разви рекордна скорост