Неотдавна Microsoft спря да обслужва версия 21H2 на Windows 10, оставяйки версия 22H2 единствената поддържана версия на добре познатата ни операционна система. Въпреки че наследникът на Windows все още се усеща свеж (и противоречив), време е да обсъдим предстоящия край на живота му.

Microsoft издаде известие за тези, които все още използват оригиналното издание на Windows 11, версия 21H2: операционната система ще достигне края на своя живот на 10 октомври 2023 г. Краят на поддръжката означава, че версията вече няма да получава кумулативни актуализации с поправки, пачове за сигурност и нови функции.

Според публикация в официалната документация предстоящият край на поддръжката засяга следните издания на Windows 11, пуснати през октомври 2021 г:

Windows 11 Home, версия 21H2
Windows 11 Pro, версия 21H2
Windows 11 Pro for Workstations, версия 21H2
Windows 11 Pro Education, версия 21H2

Ако използвате някоя от тези ревизии, време е да посетите Windows Update и да преминете към версия 22H2 и нейните актуализации на функциите "Момент" (всички тези актуализации са безплатни). Тези версии съдържат безброй промени и отдавна търсени функции за подобряване на първоначалната и силно противоречива версия.

Microsoft планира да пусне още една актуализация на функциите по-късно тази година. Windows 11 версия "23H2" трябва да донесе етикети в лентата на задачите и опцията "никога не комбинирай", множество подобрения за приложението Settings (Настройки), приложението Dev Home (Начало), преработен миксер за силата на звука, обновен File Explorer (Проучвател на файлове) и много други.

И накрая, заслужава да се отбележи, че краят на Windows 11 версия 21H2 няма да засегне клиентите, които използват Windows 10 версия 22H2. Последната ще продължи да се поддържа още две години, но потребителите не трябва да очакват актуализации на нови функции или значителни промени.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ако процесорът ви под Windows 11 иска да излети, това е решението на Microsoft