Играта за Илон Мъск много сериозно загрубя, след като щатската Комисия по финансов надзор (SEC) официално заведе дело срещу него. Мъск е обвинен в отправяне на лъжливи и подвеждащи твърдения относно намеренията му да превърне Tesla в частна компания. Желаното от SEC наказание е доживотна забрана за Илон Мъск да ръководи публично предлагана компания.

Съвсем очаквано фрапиращата вест срина акциите на Tesla на борсата на Уолстрийт с 12%. В изявление Мъск определи делото срещу него като "незаслужена мярка", оставяща го "дълбоко разочарван и оскърбен".

По мнение на Джон Кофи, професор по право в Columbia Law School, теоретично е напълно възможно предвиденото за Илон Мъск наказание да му бъде присъдено от съдията. Но в повечето подобни случаи SEC се съгласява на забрана от порядъка на пет години.

Според професор Рандал Ласал от Колежа по криминално правосъдие "Джон Джей", SEC се възползва от изключителната публичност на делото, за да наложи следното - корпоративните директори нямат право да отправят публично твърдения, в чиято истинност не са абсолютно сигурни. По негово мнение Комисията всъщност е постигнала своето още сега с окупирането на водещите заглавия в медиите.

Възможно е делото да се проточи със седмици, дори месеци. Според професор Чарлс Уайтхед от Cornell Law School един от възможните изходи от делото е Мъск да остане в Tesla, но по-ниско в йерархията на компанията.

Тагове: