Най-малко един отбор от Формула 1 е започнал тестови обиколки с нов частично защитен кокпит. Екипът на Scuderia Ferrari приложи техния собствен прототип на устройство за безопасност, наречено Halo, което се поставя над кабината на пилота Кими Райконен. Изображенията бяха публикувани в официалния Twitter профил на F1 и в сайта.

Изображенията показват, че екипът на Scuderia Ferrari използва полиран „ореол“ от въглеродни влакна, който стои над пилотската кабина. Дизайнът на този „ореол“ първоначално беше пилотиран от Mercedes-Benz Motorsports, но проектът бе поет от FIA миналата година, след като управителният орган реши да ускори плановете за увеличаване на защитата на водача.

FIA планира да направи този тип защита на кокпита задължителна през 2017 г., но все още се приемат алтернативни проекти. Засега ореолът е само "предпочитан вариант." Следващият ход вероятно ще бъде го поставят на повече болиди, за да се даде на пилотите време за оценка за потенциални недостатъци.

Възпрепятстването на видимостта на водача притеснява FIA, затова тестовете трябва да покажат, че няма да има проблеми. Един друг належащ въпрос е как новият кокпит дизайн ще повлияе на способността на водача да влиза и излиза от колата - особено след произшествия. От FIA не са споделили за извършени такива тестове.

 

 

Прочетете и това: Футуристичната кола на Faraday е вдъхновена от дизайн на NASA 

Тагове: