Германия вече се обвърза с план да забрани всички автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2030 година. Според решение на върховния съд още сега отделните градове могат да забраняват движението с дизелови автомобили в стремежа си да подобрят качеството на въздуха. Инициативата ще засегне 12 милиона автомобила в Германия.

Експерти смятат, че високите нива на азотен оксид, които надвишават европейската норма (40 микрограма на кубичен метър) причиняват между 6000 и 13 000 смъртни случая в страната всяка година. Решението не се нрави на всички, защото със сигурност ще засегне най-големия пазар на автомобили в Европа, какъвто е немският. Ето защо правителството обяви, че няма да има моментални промени и също така планира да има компенсации за потърпевшите. Ангела Меркел сподели, че дори не става въпрос за всички градове в Германия, а само за най-проблемните.


Ако има държава, в която тази разпоредба може да бъде приложена успешно, това със сигурност е Германия. Не е ясно какъв ще е дългосрочният ефект от това поне докато не са известни повече подробности. Най-вероятно няма да мине много време, преди още държави да последват този пример.