През последните години присъствието на автомобилни производители на мобилни конгреси се засилва все повече. Видяхме го на CES през миналия месец, виждаме го и на Световния мобилен конгрес, който се провежда в момента в Барселона. Един от най-дейните участници продължава да е BMW. Компанията за поредна година показва технологиите, които смята, че ще променят автомобилния свят и ще завладеят бъдещето.


Най-забележителното, което BMW показа тази година, е автономно BMW i3, което можете да повикате чрез мобилно приложение, инсталирано на вашия смартфон. Когато колата пристигне, за вас остава само да се настаните на задната седалка и да използвате развлекателните системи, докато автомобилът сам ви откара до желаната дестинация. Подчертавам думата “сам”, защото дори по време на демонстрациите на новата технология не е имало никой на шофьорското място. Приложението ви позволява още да контролирате светлините, заключващия механизъм на вратите и… клаксона. Щом пристигнете на желаната локация, слизате от автомобила и го “изпращате” да си намери място за паркиране.

Разбира се, че ще минат няколко години, докато тази технология навлезе в нашия живот и стане достъпна за масовия потребител. Преди това BMW ще въведе друга функция - BMW Digital Key. С нея ще можете да отключвате/заключвате и да стартирате двигателя на своя автомобил отдалечено. Интересното е, че ще можете да споделите правата над вашия автомобил с до пет други потребителя на приложението. Тази опция ще е налична през юли тази година, но само за потребители на смартфони с марка Samsung.


BMW използва MWC 2018 като възможност да съобщи също, че следващите модели на компанията ще имат втора eSIM, която да може да се свърже със съществуващия договор с мобилен оператор на потребителя и да използва същата мобилна мрежа. Така автомобилите ще могат да приемат обаждания директно и да използват мрежата, за да се свързват с интернет. Така освен новите модели смартфони и колата ви ще има eSIM, който да позволява да се свързвате с различни мобилни оператори.