Един от най-важните инженери от ранния период на домашните компютри почина от рак на 82 години. Чък Педъл е известен като главен дизайнер на икономичния процесор 6502 на компанията MOS Technology. Чипът, който през 1975 г. струва само 25 долара, захранва някои от емблемите на първото поколение домашни компютри като Apple II и Commodore РЕТ. Варианти на този чип туптят и в сърцата на влиятелни конзоли като Atari 2600 и NES. Така ако изпитвате някаква носталгия към дните на 8-битовите компютри и конзоли, вероятно дължите поне малко от това на Педъл.     

Интересно е, че 6502 замалко да не види бял свят. Педъл искал да направи дизайна на чипа в Motorola, но компанията не се съгласила, защото виждала в него конкурент на своя 6800. В резултат, Педъл и още 6 души се прехвърлили в MOS Technology. Дори когато 6502 вече бил на пазара, бъдещето му било в опасност, защото Motorola завела дело, за да спре продажбите. Малко след това обаче, Commodore закупува MOS и прави Педъл свой главен инженер.

Тази позиция Педъл напуска през 1980 г., за да почне да работи по преносими твърди дискове, които са предшественик на днешните външни дискове и USB стикове. Дори към този момент неговото наследство вече и добре известно.  Той помага за превръщането на домашното РС в достъпна и широкоразпространена джаджа. Мотото му е, че технологията трябва да се разпространява навсякъде, вместо да стои заключена на корпоративни компютри.

Виж още: Летящата персонална кола на Hyundai ще "кацне" на CES

Тагове: