Harvard Business Review определи изпълнителния директор на NVIDIA Дженсън Хуанг за най-добре представящ се главен изпълнителен директор в света за 2019 г. Публикацията по-рано вече класира Дженсън Хуанг №2 миналата година и №3 година преди това. Лиза Су, изпълнителен директор на AMD, също присъства в списъка, макар и на 26-о място. Изданието признава приноса на Дженсън за увеличаване на цената на акциите на компанията 14 пъти от 2015 г. до 2018 г. за период от само три години.

Марк Бениоф, изпълнителен директор на Sales Force, се нарежда на второ място, а Франсоа-Анри Пино от Kering, компания за луксозни стоки, която притежава Gucci и Yves Saint Laurent наред с много други марки, заема третото място.

За разлика от Дженсън Хуанг от NVIDIA, който е в списъка от известно време (и то в първите 3 позиции), Лиза Су от AMD се появи в класацията за първи път, като веднага излезе на 26-а позиция. Докато Дженсън успява да увеличи стойността на вече печеливша компания 14 пъти, Лиза Су успя да превърне компанията си от удавник в лидер в рекордно кратко време. Лиза Су също е една от само четирите жени в класацията на Топ 100 най-добре представящи се изпълнителни директори (в сравнение с три миналата година).

NVIDIA завладя света с настъпването на ерата на машинното обучение. Нейните графични процесори, които преди бяха добри най-вече за игри, изведнъж имат големи приложения в реалния свят, които никога няма да спрат да се развиват. Създаде се съвсем нов пазар за компанията и Дженсън бързо се възползва от това. Компанията има и агресивен отдел за научноизследователска и развойна дейност, който работеше по проекти, които бяха заложени години напред в пътната карта.

Лиза Су, от друга страна, изглежда също готова за бързо изкачване до този ранг, тъй като процесорите на AMD, базирани на Zen 2 EPYC, хванаха Intel, чийто 10nm чип все още не е готов. Предлагайки конкурентоспособен процесор срещу малка част от реалните разходи, много експерти са съгласни, че AMD е готов да отнеме пазарен дял от Intel през 2020 г.

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

 

Тагове: