Няма кражба, която да не причини вълна от емоции - да, всички притежаваме вещи, но независимо стойността им или това, колко силно се привързваме към тях, неприятното чувство е гарантирано. И за да бъдат смекчени, една реплика винаги се появява: "оглеждайте се, може да се появи за препродажба". Въпреки че дава надежда, че изгубеното може да се върне по един или друг начин, това рядко се случва. Но има и изключения и служител на софтуерната компания SAP е извадил невероятен късмет точно в това отношение. Според доклад на The Register служителят е намерил един от четирите SSD диска, откраднати наскоро от центровете за данни на SAP в Баден-Вюртемберг, Германия, за продажба в eBay. Цитирани неназовани "източници, близки до инцидента" твърдят, че устройството е било заредено с лична информация за десетки служители. 
"Един от дисковете по-късно се е появил в eBay и е бил закупен от служител на SAP. Те са успели да установят, че дискът принадлежи на SAP. Дискът е съдържал личните данни на 100 или повече служители на SAP", съобщава The Register. 
В центровете за данни, в които се съхранявали вдигнатите SSD дискове, липсвали "физически проверки", твърди The Register, което позволявало на някого да премести устройствата от защитено място в по-малко защитена сграда на друго място в кампуса, твърдят още цитираните източници.  
В момента SAP разследва ситуацията и според съобщенията все още не знае къде се намират другите три SSD диска. The Register твърди, че европейските центрове за данни на SAP са преживели пет кражби с взлом през последните две години. 
Изявлението на SAP пред Ars Technica гласи:   
"SAP се отнася много сериозно към сигурността на данните. Моля, разберете, че макар да не коментираме вътрешни разследвания, можем да потвърдим, че в момента нямаме доказателства, които да сочат, че поверителни данни на клиенти или PII [лична информация, която може да бъде идентифицирана] са били взети от компанията чрез тези дискове или по друг начин".


Онлайн платформи като Amazon и eBay са затруднени в идентифицирането и блокирането на съмнителни дейности, тъй като продавачите са анонимни и имат малко изисквания за използване на услугите.  
Това не е първият път, в кой от eBay получават оплакване за продажбата на крадени стоки. В областта на технологиите наскоро бяха съобщени случаи на продажба на нелегално придобити компютри за автомобили Tesla с лични данни например и на престъпна група, обвинена в продажба на електроника и касети за принтери на стойност над 12 милиона долара. Дори федералните служби не са застраховани от това да видят своето подсилено оборудване в сайта за търгове. През 2008 г. например Службата за отчетност на правителството на САЩ подробно описа как военни артикули са били продавани в eBay. 
Политиката на eBay за продавачите забранява продажбата на крадена собственост и гласи, че компанията "ще работи с правоприлагащите органи при всякакви опити за продажба на крадена собственост в eBay".  
Но все още мнозина се измъкват от отговорност, след като са използвали eBay като черен пазар за крадени предмети. И явно трябва да бъдат положени много по-големи усилия това да не се случва.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Nvidia вече рекламира RTX 4060 като 8 пъти по-бърза от GTX 1060

Тагове: