Когато хакерите се домогнат до някоя администрация или държавна инфраструктура, ситуацията става много сложна. И докато в интернет се изливат хиляди шеговити коментари как отговорните органи за пореден път не могат да се справят бързо с възникналия проблем, то данните на милиони биват застрашени. Но ако си мислим, че това “ни се случва само на нас”, явно дълбоко се заблуждаваме. Миналата седмица Община Палермо в Южна Италия претърпя кибератака, която изглежда е оказала огромно въздействие върху широк спектър от операции и услуги както за гражданите, така и за туристите. Палермо е петият по население град в Италия с население от около 1.3 милиона души. Районът се посещава от още 2.3 милиона туристи всяка година. Въпреки че местните експерти се опитват да възстановят системите, всички услуги, публични уебсайтове и онлайн портали остават офлайн. Според множество местни медии засегнатите системи включват управлението на общественото видеонаблюдение, оперативния център на общинската полиция и всички общински служби.

Оказва се, че е почти невъзможно да се комуникира или изисква каквато и да е услуга, която разчита на цифрови системи, а всички граждани трябва да използват остарели факс машини, за да достигнат до държавните служби.

Освен това туристите нямат достъп до онлайн резервации за билети за музеи и театри, както и не могат да потвърдят резервациите си за спортни съоръжения.

Не е възможно да се придобият карти за зона с ограничен трафик, така че не се извършва регулиране и не се издават глоби за съответните нарушения. За съжаление историческият център на града изисква тези пропуски за вход, така че туристите и местните жители са сериозно засегнати.

Все още не е ясно кой стои зад хакерската атака, но медиите отбелязват, че Италия наскоро е получила заплахи от групата Killnet, проруски активист, който атакува държави, които подкрепят Украйна, с изчерпващи ресурси кибератаки, известни като DDoS. Въпреки това се смята, че става въпрос за ransomware атака, а съветникът по иновациите в община Палермо Паоло Петралия Камаса заяви, че всички системи са били предпазливо изключени и изолирани от мрежата, като също така предупреди, че прекъсването може да продължи известно време. По този начин се предотвратява разпространението на зловреден софтуер към повече компютри и криптиране на файлове. Но развръзката все още предстои, а Палермо може да се изправи пред перспективата за сериозно нарушение на данните, засягащо голям брой лица, и потенциално също така да наложи глоби за нарушения на GDPR.

Снимки: Unsplash

Виж още: Секретни военни документи изтекоха в онлайн спор