Скорошен доклад за киберсигурността показва колко изключително идиотски грешки могат да правят голяма част от потребителите, заемащи високи позиции, като се има предвид силата на избраните пароли за техните акаунти. Представете си да поверите препитанието на стотици, дори хиляди служители на някого, който използва 123456 или qwerty като парола.

Изследването идва от компанията за софтуер за управление на пароли NordPass, която още през 2020 г. установи, че най-често използваните пароли от широката публика са последователни номера като 123456, picture1 и да, познахте: password.

По-новата извадка от изследването се състои от 290 милиона нарушения на данните за киберсигурността по целия свят и показва нивото на заеманите длъжности на засегнатите. Оказва се, че когато става дума за изпълнителни директори и други високопоставени бизнесмени, изборът им на пароли е почти същият като за широката публика, въпреки че много често съдържат имена. Тифани е нежно име, забелязано в 100 534 нарушения; след това имаме Чарли с 33 699; Майкъл е намерен 10 647 пъти; и Джордан - 10 472 пъти.

Докладът също така класира митичните същества и животни като някои от най-честите пароли, които са били разбити при пробиви на данни. Думата „дракон“ е забелязана 11 926 пъти, а „маймуна“ се появява в 11 675 от случаите.

Изследването е доста тревожно и показва болезнено ясно, че повечето пробиви на данни не се случват поради някаква комплексна инициатива на киберхакери; около 80% се дължат на глупави хора, които си избират глупави пароли.

Това също ви кара да се чудите... шефът изобщо ходи ли на онези „задължителни“ срещи за обучение по киберсигурност, за които получаваме толкова много имейли?

Снимка: Pikrepo

Виж ощеЩе си имате проблеми с Google Docs, ако въведете тази фраза