Въпреки че за повечето от нас е изключително важно да бъдем свързани към интернет, по някаква причина пазим за себе си един важен детайл: паролата за Wi-Fi. Носеща интензитета на тайна, записана в тийнейджърски дневник, ние не желаем да я споделяме с никого, защото това би повлияло върху скоростта на интернет връзката ни. И ако голяма част от потребителите са доста снизходителни към сложността на паролата им във всякакви акаунти, то цялата креативност за трудно познаване отива към опазването на тази за Wi-Fi. Но да кажем, че вие не се припознавате в горното описание и сте напълно отворени да споделите този детайл с гостите си. Точно в този момент може да се разиграе друг сценарий - просто да я забравите. И всъщност, вместо да сте я написали на кутията на рутера или в дневника си, не е ли по-добре да знаете още един начин за споделянето на тази вездесъща тайна? Нека видим какви са опциите.

iPhone, iPad или Mac

Споделянето на пароли за Wi-Fi между устройствата на Apple е много лесно, ако са изпълнени две условия: и двамата да присъствате в списъка си с контакти и устройствата ви да са ъпдейтнати до iOS 11 или по-нова версия на операционната система. След това включете Wi-Fi и Bluetooth, уверете се, че сте изключили Personal Hotspot и че двете устройства се намират в близост едно до друго. След като гостът ви избере съответната мрежа, вие ще получите съобщение дали желаете да споделите паролата си. Нужно е потвърждение и процесът би трябвало да е вече активиран.

Android

При Android има само един проблем - менютата на различните телефони нямат унифицирана структура, така че може да ви отнеме известно време, докато откриете необходимата функция. Но идеята е, че можете да споделите паролата си благодарение на QR код. Условието е и двете устройства да функционират под Android 10 или по-нова версия. След това се свържете към съответната Wi-Fi мрежа, навигирайте до Settings > Network and Internet (Connections) > Wi-Fi и докосвате зъбчатото колело в горния ъгъл и избирате Share. След това трябва да видите опция за QR код, който да бъде сканиран с камерата на всяко едно устройство. В някои случаи ще е достатъчно да повторите вече описаните стъпки, но вместо колелото да се възползвате от функцията Add Network, където е скрит съответният QR код.

Windows

За съжаление Windows няма толкова безболезнен начин за споделяне на парола. Преди време се появи услугата Wi-Fi Sense, но тя беше премахната поради съображения за сигурност. Съответно единственото, което можете да направите, е просто да проверите каква е била паролата ви. Това става чрез: кликване върху Windows иконата > изберете колелото за настройки > Network and Sharing Center > Connections: Wi-Fi (като това работи очевидно само за Wi-Fi) > Wireless Properties > Security > Show characters и тайната е вече разкрита.

Снимки: Shutterstock/Unsplash

Виж още: Най-разочароващите джаджи за 2021 г.