Пет компании обединиха сили в стремеж да създадат първите независими мобилни виртуални оператори (MVNO) в България. Обединението „Мобилни алтернативни комуникации“ обяви, че вече са започнати преговори с трите основни телекома в страната за използване на радиочестотите и инфраструктурата, с което да предоставят мобилни услуги за крайни клиенти. Подобни разговори има и с държавния регулатор в лицето на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за съдействие при развиването на подобна дейност.

Предимствата на по-малките

В обединението влизат някои от основните независими играчи при фиксираните телеком услуги: „Нетера“, „Нет 1“, „СКАТ“, „Телекабел“ и „Телесим“. Чрез „Мобилни алтернативни комуникации“ петте компании се надяват да успеят заедно да получат необходимите споразумения с големите оператори, за да могат да предоставят мобилни услуги. Когато това стане факт, всяка една от компаниите ще може да развива собствен MVNO под шапката на своя бранд. Представителите на сдружението споделиха, че основните им конкурентни предимства са качеството на услугата (най-вече на клиентското обслужване) и по-голямата близост с потребителите. Така те могат да изпъкнат спрямо големите мобилни оператори, като „Мтел“, „Теленор“ или „Виваком“.

„Стартирането на виртуален мобилен оператор носи полза за всички участници на пазара“, коментира Невен Дилков, управител на „Нетера“. Той допълни: „За мобилните оператори ще доведе до ефективно използване на капацитета на мрежите им. За крайния потребител – иновативни и гъвкави услуги, за държавата – възможност за устойчиво развитие на икономиката. Затова искрено вярваме, че започналите разговори с мобилните оператори ще приключат успешно“.

 Мобилни алтернативни комуникации

От новото обединение изявиха оптимизъм, че до края на годината виртуалните оператори ще започнат да предлагат мобилни услуги на крайните клиенти. Те също така загатнаха, че са разработили иновативни мобилни решения за потребителите, но не пожелаха да разкрият повече детайли за момента.

„Развили сме почти „семейни“ отношения с клиентите си, защото сме много по-гъвкави в предоставянето на услугите. Подобно клиентско обслужване трудно се постига от големи компании“, коментира Милен Минев, технически директор на „Телесим“.

Представителите на „Мобилни алтернативни комуникации“ обявиха, че появата на нови, макар и виртуални оператори не означава автоматично, че ще паднат цените на настоящите услуги. Те също така уточниха, че обединяването на усилията не е равносилно на сливане на бизнесите, а по-скоро се възприема като продължаване на настоящето им сътрудничество. Малките интернет и тв доставчици отдавна споделят мрежите си и дори предоставят достъп на големите оператори на места, където нямат покритие.

Какво е MVNO и има ли почва у нас?

Мобилните виртуални оператори (MVNO) са компании, които предлагат мобилни услуги (пренос на глас и на данни), без да разполагат със собствена изградена телекомуникационна мрежа или да притежават лиценз за ползване на радиочестоти. Те ползват вече изградената инфраструктура на някой от големите телекоми, като съответно си плащат за този ресурс. В България подобна „виртуализация“ на мрежите от доставчиците има основно при фиксираните услуги. Повечето интернет провайдъри, особено малките или в отдалечените райони, много често използват частично чужди мрежи, за да могат да предлагат своите услуги до повече клиенти. На българския мобилен пазар подобна практика за момента не съществува. Или поне не в чистия ѝ вид. Първият MVNO в страната реално е bob, но той не е независим, а просто втори бранд на австрийския телеком Telekom Austria (ребрандиран на A1), който е собственик и на „Мтел“.

Причините за трудно развиване на виртуалните мобилни оператори са няколко. Първата е голямото проникване на мобилни услуги в страната, които по данни на КРС за 2016 г. са 126.4%. Втората е в досегашната позиция на регулатора, че преговорите между потенциални виртуални оператори и големите телекоми трябва да са базирани изцяло на търговски отношения и не е необходима намесата на държавата. Последното се налага поради скептичността на установените мобилни оператори към виртуалните такива. Третата причина е, че целият процес по виртуализация на подобен тип дейност стана доста по-достъпен откъм технология и цена.

Световните практики

В Западна Европа MVNO са доста популярна практика, като в повечето големи страни има по няколко десетки виртуални телекома. В доста от тези държави регулаторите налагат на големите компании с изградени мрежи да заделят част от ресурса си за подобни виртуални играчи на пазара.

„Основната причина за съществуването на MVNO по света е ефективното използване на вече изградена инфраструктура и честотен ресурс. В момента в света оперират над 1200 MVNO оператора, като България е една от малкото в света и Европа, в които няма такива. За сравнениe в Германия са 129, във Великобритания 76, Холандия 56, Румъния 2, има MVNO оператори дори и в страни от Близкия изток като Афганистан и Иран“, коментира Петър Ризов, управител на „Нет 1“.

Визията на „Мобилни алтернативни комуникации“ е, че чрез навлизането на виртуални оператори в България ще се подобри качеството на услугите, както и ще стимулира големите телекоми да инвестират в по-добри технологии поради сигурните приходи от споделянето на мрежите. Независимите интернет доставчици се надяват да пренесат при мобилните услуги добрите практики и резултати, постигнати на пазара за фиксирани такива. „Мобилни алтернативни комуникации“ цитират данните от Akamai, че при широколентовия интернет България е сред водещите страни в света, което се дължи значително и на конкурентния пазар и оптимално използване на мрежите от местните компании. Според изследването на Akamai страната ни е на първо място по дял на високоскоростен достъп до глобалната мрежа над 4 Mbps, като 96% от потребителите разполагат с такава или по-добра връзка.