Ето го и най-новото доказателство, че и най-добрата измислена сатира не може да се мери с днешната реалност: Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че в сряда YouTube потребител се е признал за виновен за възпрепятстване на федерално разследване, като е унищожил останките на самолет, който умишлено е разбил заради гледания и пари от спонсорство. Тревор Джейкъб, 29-годишен бивш професионален сноубордист, станал YouTube звезда, записа и качи своето инсценирано (но съвсем реално) аварийно кацане в окръг Санта Барбара, Калифорния, през ноември 2021 г.

Джейкъб се призна за виновен по един пункт от обвинението в унищожаване и укриване с цел възпрепятстване на федерално разследване, за което се предвижда максимална присъда от 20 години федерален затвор. В споразумението за признаване на вина той заявява, че мотивът му е бил печалба от промоция, приложена към видеоклипа.

Преди да излети, Джейкъб оборудвал самолета с видеокамери, а себе си въоръжил с парашут, видеокамера и селфи стик. Той се катапултира от самолета около 35 минути след полета, като записва как пада с парашут на земята, докато самолетът се разбива в зона със сухи храсти в националната гора Лос Падрес. (Суха местност с храсти в страната на горските пожари звучи като страхотно място за изпращане на самолет към огнената му смърт.) След това той се отправя пеша към мястото на катастрофата, за да възстанови камерите и записите си.

За съжаление това не е краят на измамата на Джейкъб, която му носи пари. След това той изчаква два дни, за да докладва за инцидента на Националния съвет за безопасност на транспорта; в доклада той неправилно го описва като произшествие. След като от регулатора го информирали, че е отговорен за запазването на останките за изследване, той се върнал на мястото на катастрофата с хеликоптер, който използвал, за да пренесе останките до местно лозе и винарна. Там го натоварил на ремарке, прикачено към пикапа му, и го откарал до градското летище в Ломпок, където нарязал останките на самолета на парчета и ги изхвърлил в близките кофи за боклук. По това време лъже следователите, като им казва, че не знае къде се намират останките.

Все още желаейки да се увери, че парите за спонсориране са стигнали до него, Джейкъб качва видеоклипа в YouTube със заглавие I Crashed My Airplane (Разбих самолета си) на 23 декември 2021 г. Видеото все още е онлайн и е събрало 3.3 милиона гледания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Небесен трафик: самолетните полети изпитват затруднение заради нарастващия брой ракети