В последните две години се очертава една много ясна тенденция в дизайна на смартфоните - дисплеите трябва да обхващат почти целия преден панел, а страничните рамки постепенно изчезват. Тази линия е съвсем естествен момент в развитието на тези устройства и производителите разбират това. Ако 5.3-инчовият дисплей на първия Galaxy Note звучеше като нещо гигантско през 2011 година, днес този размер е стандарт. Причината е, че потребителите консумират все повече мултимедийно съдържание на смартфоните си и търсят не само по-голяма, но и по-качествена площ. Така екранът трябва да расте, но без това да прави смартфоните огромни. Какво следва от този момент?

Поглед към близкото бъдеще

Около Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) в интернет се появи все повече информация и снимки на предстоящи смартфони, които затвърждават сегашната тенденция в дизайна.

Такава е и следващата неофициална снимка на устройство от китайския производител Vivo, която показва един от бъдещите телефони на компанията. На нея виждаме, че на предния панел на модела не се забелязват нито камера, нито говорител. Най-вероятно те ще бъдат вградени под екрана - ключова иновация, която може да наблюдаваме и в други модели в бъдеще. Именно говорителят беше едно от предизвикателствата в Xiaomi Mi Mix, при който компанията използва керамичен елемент, за да пресъздава звука.

По-рано тази година на CES 2018 от Vivo представиха първия смартфон с вграден под дисплея четец за пръстови отпечатъци, дело на Synaptics. По този начин Vivo успя да премахне изцяло бутоните по предната част на устройството, без да се налага те да бъдат преместени на друго място по корпуса.

Технологията за интегриране на сензора за пръстови отпечатъци и Home бутона под самия екран продължава да набира скорост, като всички големи компании работят в тази насока. Samsung е сред производителите, които вече имат патент за подобно технологично решение, но все още не знаем кога можем да го очакваме в потребителско устройство. Логично е корейският производител да работи в тази насока, тъй като сегашната позиция на сензора - точно до камерата - не е оптималната.

Южнокорейският гигант също обмисля въвеждането на изцяло безрамков екран, с вграден сензор за пръстов отпечатък под дисплея.

От изображението става ясно, че в горната част на смартфона ще има прорез, подобен на този при iPhone X, като той най-вероятно ще е зает от предния говорител. Към момента информацията остава непотвърдена от компанията.

Тенденции в развитие

С нарастването на екранa виждаме и промяна в съотношението му - то преминава от 16:9 към по-високото 18:9 и дори някои модели идват с по-рядко срещаното 19:9. Масово производителите се стремят към произвеждането на смартфони без рамки, или така наречения bezel-less дизайн. Такива смартфони са Samsung Galaxy S8/S8+, iPhone X, LG V30 и др.

Един от най-преките примери за тази зависимост е iPhone X, при който наблюдаваме страхотно съотношение на корпус (82.9%) - екран, почти като при Galaxy S8+ от Samsung (една идея по-доброто 84%). Единствената по-забележима особеност е прорезът в горната част на екрана, в който се помещават сензорите, предната камера и слушалката. Интересен факт е, че Apple не са единствените, които залагат на този технологичен дизайн (с прорез), дори не са първите.

През 2017 година на пазара се появи и друг представител - Essential phone. При него съотношението екран - тяло е дори още по-добро (84.8%), като единственият “белег”, който забелязваме, е предната камера, позиционирана в горната част на смартфона. За съжаление поради маркетингови проблеми и лоша стратегия компанията не успя да постигне целите си и продаде едва 90 хил. устройства.

Тук обаче се появява и зависимостта на хардуера от софтуера. При официалното си излизане на пазара Essential бе оборудван с Android 7.1.1 Nougat, който не е добре оптимизиран за такъв тип екрани. Проблемът се изразява в невъможността някои приложения да използват пълноценно екрана и се налага те да бъдат изрязвани и преоразмерявани, като не заемат целия дисплей.

За съжаление дори Android 8.0 Oreo не е добре оптимизиран в тази насока. Тук идва и намесата на Google. Очакванията са, че с пускането на Android P ще бъде включена оптимизация за големи и нестандартни дисплеи (гъвкави и мултиекранни устройства) с прорези в горната им част.

Премахването на физическите бутони

През последните две години се появяват все повече устройства със сензорни вместо физически бутони. Като пример можем да вземем последните две поколения iPhone, в които главният физически бутон е заменен със сензорен. Не са малко компаниите, които прибягват до този тип технология. Старите модели на Nokia от серията Lumia вместо физически бутони използваха специална сензорна лента.

Все повече производители въвеждат опцията за сензорни бутони, като дори по-ниските класове смартфони разполагат с такъв, който може да бъде използван както за разчитането на пръстов отпечатък, така и за навигиране в галерия, музикални приложения и др. чрез swipe функция (приплъзване).

Повечето решения обаче не интегрират този тип технология като част от екрана, а в момента производителите започват да интегрират тези бутони като продължение на дисплея.

Удобството при прилагането на това решение е, че те могат да бъдат използвани за извършването на повече функции за разлика от физическите. При интегрирането им в екрана се дава доста повече свобода при програмирането на софтуера за техните възможности.

Съвсем скоро смартфоните ще бъдат едни огромни екрани в предната си част, без наличието на физически бутони. Първоначално ще има прорези за някои ключови елементи, а впоследствие сигурно и те ще отпаднат. Това ще са основните акценти и фокус на производителите през тази, а нищо чудно - и през следващата година.