Доста любопитна информация за новия DualSense контролер за PlayStation 5 изплува по време на традиционния Summer Game Fest стрийм с водещ Джеф Кийли. Според видяното новият геймпад е физически малко по-голям от DualShock 4 за PS4, както е и леко по-тежък. Вграденият високоговорител предоставя по-богат и детайлен звук от предходната генерация контролери, като аудиото работи в тандем с иновативната heptic вибрация. Всичко това бе нагледно демонстрирано в играта Astro’s Playroom, идваща в комплект с новата конзола. Според Джеф Кийли тя определено не е техническо демо, а е доста сериозно заглавие, което „гълта“ доста игрални часове.

След описанието на функциите на новия контролер водещият показа откъси от Astro’s Playroom. Демонстрирани бяха няколко интересни локации, които включваха различни компютърни компоненти, процесор и охлаждаща инсталация. Друга секция показа специалните адаптивни тригър бутони, като Кийли описа напрежението, което чувства под пръстите си, като доста подобно на контролирането на герой, чието тяло представлява голяма пружина.

Гост във виртуалното студио бе маркетинг директорът на PlayStation Ерик Лемпел. Той сподели още любопитни подробности за играта Astro’s Playroom, както и описа иновативния SSD диск като нещо, което ще предостави „доста различни и определено по-добри“ усещания по време на игра, като според него това не е само редуциране на времето за зареждане на игрите. Той сподели, че новата игра Ratchet & Clank: Rift Apart е невъзможно да бъде реализирана на настоящия хардуер - заради лимитациите на PlayStation 4 и PlayStation 4 Pro.

В заключение Ерик Лемпел обясни, че появата на DualSense в други цветове е въпрос на време.

Снимка: Summer Game Fest, thegameawards и YouTube