Донякъде изненадващо Sony разкри детайли и снимки на официалния PlayStation 5 безжичен контролер. Този път той се зове DualSense и е реален наследник на DualShock серията от контролери, характерни за първите четири конзоли на компанията.

Голямото нововъведение при DualSense е въвеждането на haptic feedback – изключително прецизна вибрационна технология, която би следвало да спомогне за по-добрата симулация на случващото се на екрана. Контролерът ще се зарежда посредством USB-C.

Виж още: Инженер на Crytek: PlayStation 5 е по-добрата конзола (от Xbox Series X)

“Имахме възможност за иновираме с PS5, предлагайки на разработчиците ранна възможност да изследват и усетят възможностите на нашия нов контролер“, споделя Хидеаки Нишино от Sony.

Адаптивните тригери от своя страна ще спомогнат за различни видове усещания по време на игра. Например усещането на напрежението при опъване на лък.

И още Sony са заменили добре познатия на над 110 милион притежатели на PS4 Share бутон с такъв, носещ името Create. Японците твърдят, че чрез него отново ще можем да запечатваме впечатляващи моменти от игрите, с които се забавляваме, но функционалността му няма да се изчерпва само с това. За съжаление Нишино допълни, че пълната функционалност на Create ще бъде обявена по-късно.

DualSense ще предложи и вграден микрофон, което означава безпроблемен чат с приятели дори без наличието на хедсет. Естествено към контролера ще могат да бъдат включени всякакви видове слушалки.

Японците обещават още дълъг живот на батерията, а също и че контролерът няма да бъде тежък. Прочее промените по дизайна са повече от видими и нашите палци са високо вдигнати горе. Модерен индустриален дизайн, видима промяна на ергономиката и въвличане на повече от един цвят в изграждането на външния вид.

На база цветовата гама на контролера можем да очакваме, че и самата конзола няма да е изградена от характерното черно/сиво. Нямаме търпение.

Playstation 5 ще дебютира в края на 2020 година.