Вокалите с помощта на изкуствен интелект не са предназначени само за любителски песни. Пол Маккартни разкри пред BBC Radio 4, че използва изкуствен интелект, за да превърне демозапис на Джон Ленън в последна песен за "Бийтълс". Технологията е помогнала да се извлече гласът на Ленън, за да се получи "чиста" версия, която може да бъде смесена в завършена композиция. Парчето ще бъде издадено по-късно тази година, казва Маккартни.

Маккартни не назовава името на песента, но се смята, че това е Now and Then - любовна песен от 1978 г., която Ленън записва на касети, предназначени за другия бивш член на "Бийтълс". The Guardian отбелязва, че мелодията е била обмисляна за издаване като песен за обединението заедно с парчетата, които наистина са били включени, като Free As A Bird, но в нея не е имало много неща - само припев, груб бекграунд и най-леките куплети. "Бийтълс" я отхвърлят, след като Джордж Харисън я смята за лоша, а електрическото жужене за фон от апартамента на Ленън допълнително усложнява ситуацията.

Вдъхновението за съживяването идва от работата на диалоговия редактор Емил де ла Рей по документалния филм на Питър Джаксън "Върни се", където алгоритъм отделя гласовете на "Бийтълс" от инструментите и другите звуци. Техниката осигурява "някаква свобода на действие" при продуцирането на песни, добавя Маккартни.

Досега музикалните лейбъли обикновено не са обичали ИИ поради сблъсъци с авторските права. Създателите са използвали алгоритми, за да накарат известни изпълнители да "пеят" песни, които всъщност никога не са продуцирали, като например наскоро изтеглената фантастична колаборация между Дрейк и The Weeеknd. Това обаче е различно - Маккартни използва ИИ, за да спаси песен, която в противен случай не би достигнала до публиката. Няма да е изненадващо, ако и други изпълнители използват техниката, за да възстановят произведения, които иначе биха останали в архива.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадени от изкуствен интелект песни на "Бийтълс" разгневиха феновете (ВИДЕО)