През последната една година Samsung Electronics обявяват рекордни печалби за всяко тримесечие. Компанията може би започва да губи инерция, след като обяви финансовите си резултати за периода април-юни. Приходите на корейския гигант за второто тримесечие са спаднали с 11%, а продажбите с 0.7%. В края на юни Samsung е на 13.2 млрд. долара печалба в сравнение с 15.64 млрд. долара в периода в края на март.

Анализаторите споделят, че това се дължи на слабите продажби на флагманския модел смартфон Galaxy S9. Според докладите това е най-малко продаваният телефон от висок клас на Samsung след Galaxy S3. Прогнозите са, че компанията ще продаде общо около 31 млн. устройства. За сравнение – Samsung продадоха 50 млн. Galaxy S7 през 2016 г.

Забавяне на пазара

В голяма степен слабите резултати на Samsung се дължат на забавянето на смартфон пазара в глобален мащаб. По данни на IDC доставките на умни телефони през първото тримесечие са намалели с 2.9% на годишна база. Очакванията на изследователската компания са, че тенденцията на свиване на този пазар ще продължи през цялата 2019 г.

Това не е добра новина за Samsung, която разчита не само на директните продажби на смартфони, но и на продажбата на компоненти за тях. Apple вече обяви, че постепенно ще диверсифицира доставките на OLED екрани и ще включи към тях LG.

Очакваме Купертино да пуснат iPhone с 6.1-инчов LCD дисплей. Освен това Apple ще използват LG Display като алтернативен доставчик на OLED дисплеи за iPhone X. Това обаче не е първият път, в който Samsung попадат в трудна ситуация, така че със сигурност компанията ще успее да излезе от положението по някакъв начин. Да не забравяме все пак, че скоро излиза Note 9.

Бизнесът с чипове

Когато Samsung изпитва затруднения със своя смартфон бизнес, тя винаги е успявала да компенсира с доставките на чипове и памети. Корейският гигант е лидер в производството на DRAM и NAND платки. Продажбите им отчитат повишение през второто тримесечие, но този ръст се оказва недостатъчен да компенсира по-малките приходи от смартфони, за да се запазят нивата от предходните периоди. Според анализаторите на Bloomberg слабият южнокорейски вон може да обърне положението за компанията през втората половина на годината. Огромна част от продукцията на Samsung се реализира зад граница и ниският курс на националната валута ще помогне за подобряване на финансовите резултати.