Изпращането на текстови съобщения между Android и iPhone невинаги е най-безпроблемното изживяване. Снимките и видеоклиповете се пикселизират, съобщенията от потребители на Android се показват като страховитото зелено балонче за чат на iPhone, а след това има и емотикони реакции. Когато потребител на iPhone избере емоджито с палец нагоре или реакция със сърце, това не се превежда на Android, а вместо това се показва като неудобно текстово описание на емоджито.

Google се опитва да поправи част от това, въпреки че е изправен пред безкрайното предизвикателство от Apple. Тази седмица Google съобщи, че актуализациите, идващи в Messages, ще позволят на потребителите на Android да отговарят на текстови съобщения на iPhone с емотикони. Други актуализации включват възможността за свързване на отговори на отделни съобщения, вграждане на видеоклипове от YouTube директно в съобщения и получаване на автоматични транскрипции на гласови съобщения на определени телефони. Това е съгласувано усилие на Google да направи съобщенията на Android по-привлекателни и да окаже натиск върху Apple да го посрещне на средата в опита за компромис.

Техническата точка на спора тук са Rich Communications Services: стандарт за съобщения, който Google настоява партньорите си да приемат през последната година. RCS се справя с прикачени файлове и медии по-добре от стандарта за SMS, който е норма в съобщенията от десетилетия. Работата е там, че Apple има свой собствен стандарт за съобщения между iPhone и други устройства на Apple и след това по подразбиране се изпраща SMS, когато потребител на iPhone и потребител на Android обменят съобщения. И Apple изрази точно нулев интерес към преминаване към RCS, така че много съобщения се губят в превода между платформите.

Миналия месец Google отправи публичен призив към Apple да смени своите стандарти, така че съобщенията на iOS да се възпроизвеждат добре с устройства с Android. Но след като главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук решително отхвърли идеята, безизходицата между технологичните гиганти продължава. Поне потребителите на Android - или тези, които обмислят преминаването към тази система - получават малко по-добри съобщения с тази последна актуализация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Android приложение с 20 млн. сваляния съсипва батерията и интернета на телефона ви

 

Тагове: