Google ще трябва да заплати на американския щат Аризона рекордната глоба от 85 милиона долара. Сумата е част от споразумение по съдебно дело от 2020 г., което твърди, че компанията е проследявала незаконно потребители на Android за насочена реклама. Според доклад на Bloomberg делото е заведено от главния прокурор Марк Бърнович, като обвинението сочеше, че технологичният гигант е нарушил щатския Закон за измамите на потребителите, като е събирал данни за местоположението от потребители на Android дори след като хората са изключили настройките си за местоположение. Явно служителите на Google са били объркани относно контрола за поверителност, но признават, че когато потребителите откажат разрешение на компанията да проследява техните данни, тя трябва да уважи тяхното решение.

Все пак през януари компанията направи опит делото да бъде отхвърлено с аргумента, че щатското законодателство за защита на потребителите изисква предполагаемата измама да бъде свързана с реклама или продажба. Съдията отхвърли искането на компанията. Офисът на Бърнович заяви в изявление във вторник, че споразумението от 85 милиона долара е най-голямата глоба, която Google е платила в съдебен процес от такъв мащаб. Говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че делото в Аризона е свързано с по-стари продуктови политики, които са се променили през последните години. Но добави: „Осигуряваме ясни контроли и опции за автоматично изтриване за данни за местоположение и винаги работим за минимизиране на данните, които събираме. Радваме се, че този въпрос е разрешен, и ще продължим да фокусираме вниманието си върху предоставянето на полезни продукти за нашите потребители.“ 
Основният проблем е, че Google са изправени пред подобни дела и в други американски щати. А победата в един от тях носи доста обещания за останалите.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Илон Мъск отново купува Twitter