Учените, биохимиците и здравните експерти трескаво работят, за да намерят лекарство за COVID-19, една от най-лошите пандемии, на които човечеството е било подложено. Тази седмица изследователите обявиха разработка, която ще позволи на всеки от нас да се включи в битката. Neocortix - компания, специализирана в изграждането на суперкомпютри чрез огромната мрежа от споделени мобилни телефони, обяви поддръжка и за ARM64 - архитектурата, която стои зад повечето процесори на днешните мобилни телефони.

Новата разработка ще позволи на потребителите на десетки милиони телефони с Android, на ARM-базираните сървъри и Raspberry Pi устройствата да използват тези ресурси, за да помогнат в борбата с коронавируса и да намерят лекарство за COVID-19.

Потребителите ще трябва просто да стартират приложение, което използва циклите на покой на устройството или с други думи - докато не цъкаме по дисплея, смартфонът ни ще прави изчисления с научна цел. Процесорната мощ на свързаните телефони ще бъде пренасочена към мащабни компютърни проекти, изследващи структурата на коронавируса. Комбинираната мощност на огромната армия от лични устройства надминава възможностите на практически всички най-мощни компютри, налични днес. Освен всичко потребителите ще могат и да заработят малко пари - според Neocortix те ще плащат на потребителите до 80 долара годишно, докато телефоните им се зареждат по 8 часа всяка вечер. Ако пък имате резервен телефон, който не ползвате често, и го оставите да бъде постоянно свързан в мрежата с активирано приложение, то можете да спечелите 240 долара за година.

Вижте още: Учени разкриха механизма, чрез който коронавирусът остава скрит за организма