Учени обявиха, че две от ваксините срещу COVID-19 са дали позитивни резултати на първоначалните тестове. Те се разработват паралелно от Оксфордския университет и от група учени, базирани в Ухан, които са финансирани от Националната развойна програма на Китай. Първоначалните изследвания показват, че те осигуряват повишаване на ефективността на антителата в организма при борба със SARS-CoV-2, вируса - причинител на COVID-19. Също така въз основа на наличната информация е установено, че те са безопасни за здравето.

Разработката на Оксфорд е в най-напреднал стадий, защото е една от първите започнали проучванията, като в нея участват водещи световни вирусолози и учени. В тестването са участвали над 1077 доброволци на възраст между 18 и 55 години, напълно здрави и никога неболедували от SARS-CoV-2. Това е важно условие, защото всеки от тях е получил по две дози от ваксината, всяка от различна партида, като за контрол на плацебо ефекта е добавена и една ваксина за менингит. Резултатите са много положителни, защото 100% от участниците са показали повишаване на антителата, които се борят със заразата. Въпреки че някои участници са се оплакали от слаби странични ефекти, като например треска, мускулна болка или главоболие, те не са притеснили учените, защото са отшумели с употребата на Парацетамол, стандартно обезболяващо, предлагащо се във всяка аптека. Участниците в проучването са наблюдавани в болнична обстановка в продължение на 28 дни след приемане на ваксината.

Учените от Оксфорд са готови да преминат към фаза 3 на разработката, в която ще ваксинират и наблюдават доста по-голяма група доброволци, преди евентуално ваксината бъде одобрена за разпространение.

Междувременно учените в Ухан също са тествали 603 доброволци на възраст над 18 години, като при участниците също не са били забелязани странични ефекти. Според наблюдатели и тази ваксина ще навлезе в трета фаза на тестването съвсем скоро.

Все още е прекалено рано да се правят заключения за ефективността на тези ваксини. Например все още не е ясно колко са ефективни тези антитела при пациенти, преболедували COVID-19. Според учените са необходими още доста време и усилия, за да се види дълготрайният ефект на средствата за борба с коронавируса.

Снимки: shutterstock