Прокурори в САЩ повдигнаха обвинения на двама китайски граждани, за които се твърди, че работят за китайското държавно разузнавателно бюро, заради предполагаемото им участие в мащабна глобална хакерска операция, насочена към стотици компании и правителства в продължение на повече от десетилетие.

Обвинението от 11 точки твърди, че 34-годишният Ли Сяою и 34-годишният Донг Джиаджи са откраднали терабайти от данни от високотехнологични компании по целия свят, включително САЩ, заявиха прокурорите.

Xакерите бяха обвинени, че са се насочили към мрежите на над дузина американски компании в Мериленд, Масачузетс и Калифорния, разработващи ваксини и лечение за COVID-19.

Обвинението става само седмици след като ФБР и Вътрешното министерство предупредиха, че Китай активно се опитва да открадне данните от американските изследвания, свързани с пандемията от коронавирус.

Хакерите бяха открити за първи път, след като се насочиха към мрежа на Министерството на енергетиката в Ханфорд, Вашингтон. Те са атакували и компании в Австралия, Южна Корея и няколко европейски държави. Хакерите използвали известни, но неоправени уязвимости в широко използван софтуер за уеб сървъри, за да проникнат в мрежите на жертвите си. След това хакерите инсталирали софтуер за кражба на парола, за да получат по-дълбок достъп до техните системи. Обвинението разкрива, че хакерите "често" посещавали хакнатите мрежи - в някои случаи години по-късно.

Според прокурорите хакерите са откраднали търговски тайни и интелектуална собственост на стойност стотици милиони долари. Обвинението твърди също, че те са откраднали данни, свързани с военни сателитни програми, военни безжични мрежи и мощни микровълнови и лазерни системи от военнопромишления комплекс.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone