Напоследък все по-често се говори за онлайн спекуланти, които купуват продукти с единствената цел да изкарат завидна печалба от тях, като ги продават на много по-висока цена онлайн. Поради коронавирус пандемията много геймъри и РС ентусиасти са принудени да работят и играят от къщи и поради това търсенето на най-новия хардуер и аксесоари достига безпрецедентни нива.

В резултат покупката на нова конзола, мощен процесор или геймърска видеокарта на тяхната нормална цена или дори изобщо става почти невъзможно, като най-засегнати са продукти на компании като AMD, Nvidia, Intel, Microsoft, Sony, Dell и др.

Ново проучване на маркетинговата компания DEV.TO показва колко всъщност са изкарали спекулантите от подобни машинации. Компанията е създала скрипт, който преглежда Ebay за приключени продажби на процесора AMD Ryzen 5000, чиито продажни цени онлайн са значително много над пазарните им стойности и в този смисъл са добър показател за тенденциите. Резултатите са впечатляващи: през Ebay са продадени общо 8720 AMD Zen 3 процесора, от които прекупвачите са спечелили 94 600 долара чиста печалба. От процесорите AMD Ryzen 9 5900x са продадени 1962 бройки, но тъй като това е топ модел на висока цена, прекупвачите са изкарали 459 256 долара. Именно на този процесор се падат почти половината от всички спекулативни печалби и той е най-търсеният от серията AMD Ryzen 5000.

На свой ред серията процесори AMD Zen+ и AMD Zen 2 се продават съответно с 33 и 25 процента надценка. При сериите AMD Ryzen 3 3100 и 3300X надценката е до 45 процента.

Без изненада, прекупвачите действат на база на търсенето и предлагането и когато търсенето е високо, а наличните бройки са малко, те могат да се възползват от това и да изкарат големи печалби, като се очаква недостигът на компоненти да продължи до средата на годината.

Снимка: AMD

Виж още: Сензацията Genshin Impact гони половин милиард долара приходи за 2 месеца

Тагове: