Под светлините на прожекторите тази седмица бе представянето на новите процесори на AMD – бюджетната серия 3000 XT. Но една друга, също толкова важна новина остана на заден план. Става дума за новия подход на компанията към устройствата за съхранение на данни, като анализаторите предполагат, че той ще донесе огромно предимство в борбата за надмощие с Intel.

Презентираният продукт AMD StoreMi обещава нов алгоритъм за ускорение на трансферите, който предпазва целостта на съхраняваната информацията и дава приоритет на най-използваните данни, като по този начин забързва стартирането на операционната система с до 31% и намалява времето за loading на приложения и игри с до 13% дори от стар харддиск. При тестовете са използвани обикновен магнитен харддиск, работещ в тандем с ултра бързо PCIe Gen 4 NVMe SSD.  

За съжаление от AMD все още не са имплементирали Radeon RAMDisk, който ще позволи на компютрите да използват бързи SSD дискове като допълнителна RAM памет. Това бе прекрасно демонстрирано от Epic при презентацията на новия Unreal Engine 5. Подобна технология използва и Intel с Optane, но за съжаление тяхното предложение не успява да достигне високи нива на производителност.

Уверени сме, че революционната технология на AMD ще се появи съвсем скоро и за персоналните компютри. Компанията успешно я прилага в предстоящата next-gen конзола XBOX Series X, където тя работи заедно с новото приложение Direct Storage.

От Microsoft вече заявиха, че то ще се появи като екстра в Windows 10, като позволява драстично намаляване на I/O трансфера на данни, затормозващ дори модерните многоядрените процесори.