Ако все още не е ясно, темата на тазгодишното събитие на Google I/O изглежда е AI-центрично. Въпреки че бяха обявени множество продукти с ИИ, вероятно най-вълнуващото разкритие беше концепцията за преносим компютър, оборудван с технологията.

Към края на презентацията си старши директорът на отдел "Управление на продукти" в Google Джош Удуърд подшушна за прототип, наречен Project Tailwind. Концепцията представлява преносимо устройство, което е насочено към студентите, но наистина може да бъде от полза за всеки, който работи с много текст.

Както го описва Удуърд, таблетът с изкуствен интелект е създаден, за да ви помогне да учите по-бързо. Той се обучава върху вашите документи от Google Drive, за да създаде персонализиран и личен модел на ИИ.

"Подобно на истинска тетрадка, вашите бележки и вашите източници захранват Tailwind. Начинът, по който работи, е, че можете просто да изберете файловете от Google Drive и той ефективно създава персонализиран и частен AI модел, който има опит в информацията, която му давате. Разработваме тази идея с автори като Стивън Джонсън и я тестваме в университети", заяви Удуърд.

Според сведенията върху него са работили петима инженери в Google, а прототипът е бил на презентацията. Въпреки че Удуърд не навлезе в детайлите на проекта, той показа демонстрация на какво е способен той.

В демонстрацията Удуърд избра няколко учебни записки по история на компютърните науки в Google Drive. След като изпрати тези бележки на Tailwind, се появи нова страница, която включваше избраните документи и генерирано учебно ръководство въз основа на информацията. Бележникът можеше да извади ключови теми и да предостави предложени въпроси. Освен това Уудуърд можеше да създаде речник на термините за конкретни теми.

Като се има предвид, че в момента това е само концепция, не е известно дали Google действително ще стартира Project Tailwind в бъдеще. Но ако това стане, изглежда, че ще се окаже много удобен за писатели, изследователи и други професионалисти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Търсачката на Googlе получава AI чат за по-младите