Всеки, който има имейл акаунт, трябва да бъде предпазлив, тъй като експертите по сигурността предупреждават, че кибератаките се увеличават. Екипът на Avast твърди, че през първата половина на годината е имало значително увеличение на онлайн заплахите, като повечето от тях са били насочени към жертвите чрез техните имейл акаунти.

Може би една от най-сериозните нови заплахи е съобщение, което твърди, че е от доверени фирми като Microsoft или Adobе.

Тези съобщения изглеждат истински, но съдържат неприятна изненада. Веднага щом включеният прикачен файл бъде отворен, той задейства незабавно изтегляне на зловреден софтуер на устройството.

Avast казва, че екипът е забелязал злонамерени програми като Qbot и Raccoon, които използват тази техника на разпространение, за да крадат информация, а също така е наблюдавал нещо, наречено IcedID, банков троянец, който използва прикачени файлове на OneNote, за да краде парични средства.

"Моят съвет е да бъдете особено внимателни с всички имейли, които ви молят да изтеглите файлове или да кликнете върху връзка, дори и тези, които изглеждат като от реномирани марки", казва Якуб Крустек от Avast.

"Софтуерът за киберсигурност може да действа като предпазна мрежа за осигуряване на допълнително ниво на сигурност при тези видове хитри атаки, които все по-често са насочени към хората."

Наред с тези опасни прикачени файлове Avast установи и 40% увеличение на дела на фишинг атаките спрямо предходната година. Тези измами често използват неотложността на съобщението, за да се опитат да подмамят хората да кликнат върху връзки и да въведат лични данни, като потребителски имена и дори пароли.

Когато тези данни попаднат в неподходящи ръце, киберпрестъпниците разполагат с арсенал за лесна кражба на нечия самоличност. Това може да доведе до редица кошмарни събития - от измамници, които влошават кредитния рейтинг на хората, до продажба на информацията им в тъмната мрежа и дори до представянето им за хора, за да преминат през проверки.

И още нещо, за което трябва да внимавате, са измамите с възстановяване на суми и фактури. Според Avast през първото тримесечие на 2023 г. те рязко са се увеличили с 26% в Обединеното кралство в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г.

Измамниците използват този метод, за да изпращат фалшиви сметки или фактури за стоки или услуги, които никога не са били поръчвани или получавани. Измамниците дори използват имена на домакинства с разпознаваеми марки и лога, за да накарат тези измами да изглеждат легитимни. През първото тримесечие на 2023 г. измамите с фактури са отбелязали рязък ръст, като в Обединеното кралство те са се увеличили с 26% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г.

Винаги внимавайте, когато отваряте всякакви имейли, и сваляйте файлове или кликайте върху връзки само ако сте 100% сигурни, че съобщението е истинско.

Снимка: Unsplash

Виж още: Фалшивите Wi-Fi мрежи са истинската заплаха за непредпазливите потребители