Според Уамси Мохан, глобален анализатор на ценни книжа в Bank of America, пускането на пазара на серията iPhone 15 на Apple може да се забави с "няколко седмици", с което дебютът на следващото поколение смартфони на компанията ще надхвърли обичайните срокове през септември.

Мохан споделя прогнозата си в изследователска бележка, получена от Barrons, след като е извършил проверки на каналите във веригата за доставки на Apple. Той заяви, че пускането на пазара изглежда може да се измести в четвъртото тримесечие, което продължава от октомври до декември, и се опасява, че насоките за третото тримесечие могат да разочароват анализаторите на Уолстрийт в резултат на възможното забавяне.

Сега Мохан прогнозира приходи за септемврийското тримесечие в размер на 87.1 млрд. долара, което е доста под консенсусния размер от 91.6 млрд. долара, дори и с 2.5% попътен вятър през тримесечието от благоприятните валутни курсове. Анализаторът заяви, че очаква продажби на 48 млн. броя iPhone през септемврийското тримесечие, което е под консенсусната прогноза на улицата за 51 млн. броя.

Мохан, който често участва в анализи на приходите на Apple, не посочи причина за предполагаемото забавяне на пускането на iPhone 15, а от други източници няма други индикатори, които да сочат, че следващата флагманска линия iPhone на Apple може да не се появи през септември, така че прогнозата му трябва да се приема с повишено внимание.

Миналата година Apple обяви серията iPhone 14 на 7 септември. Впоследствие iPhone 14, iPhone 14 Pro и Pro Max бяха пуснати в продажба на 16 септември, но iPhone 14 Plus не беше пуснат на пазара до 7 октомври, както се съобщава, поради прекъсвания в производството, причинени от блокирането на китайски производствени обекти.

Очаква се тази година Apple да се придържа към стратегията си за четири iPhone линии, дебютирайки с iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, като се очаква моделите iPhone 15 Pro отново да включват функции, които не са налични в по-достъпните устройства iPhone 15.

В близко бъдеще, след като до последните отчети на Apple остават само две седмици, Мохан заяви, че резултатите на компанията за тримесечието на юни вероятно ще бъдат "предимно в съответствие" с оценките на улицата, въпреки че очаква всяка категория хардуер на Apple да отбележи спад на продажбите през тримесечието на годишна база.

Снимка: Unsplash

Виж още: По-тънките рамки на iPhone 15 Pro ще го направят привлекателен и свеж

 

 

Тагове: