Миналата седмица Fairphone 4, първоначално пуснат в Европа през 2021 г., най-накрая стигна до САЩ, макар и в променена софтуерна форма - de-Googled, както се казва.

Днес компанията за устойчиви смартфони отново е в заглавията по новините, този път свързани с предишните ѝ модели - Fairphone 3, който беше пуснат през 2019 г., и Fairphone 3+ от 2020 г. Fairphone казва, че не е могла да достави Android 12 на тези устройства, защото производителят на чипсета (Qualcomm) не го е поддържал за вградения Snapdragon 632.

Така че сега "невероятният вътрешен екип" на Fairphone е поел софтуерната поддръжка на устройството и е доставил Android 13 за двата модела, прескачайки напълно Android 12. Целта на Fairphone е да поддържа всеки свой телефон поне пет години след пускането му на пазара, което означава, че прозорецът на Fairphone 3 изтича през следващата година.

Въпреки това софтуерният екип сега се "стреми" да добави две допълнителни години поддръжка на Fairphone 3, като по този начин последната актуализация ще бъде направена през 2026 г. Това би било доста голям успех за модулното устройство и несъмнено чудесна новина за неговите собственици, при условие че вече не са преминали към нещо, което не се захранва от SoC Snapdragon 632.

Fairphone е нидерландски производител на електроника и социално предприятие, което проектира и произвежда смартфони с цел по-нисък отпечатък върху околната среда и по-добро социално въздействие, отколкото е обичайното в индустрията.

Снимка: Fairphone

Виж още: Този древен Android смартфон получава последния си ъпдейт след цели 7 години поддръжка

 

 

Тагове: