Самоуправляващите се коли вече не са толкова актуални, защото на крилете на бъдещето, при това съвсем буквално, дойде следващото поколение превозни средства. Холандската компания PAL-V, която от години работи по идеята за летяща кола, най-сетне обяви, че започва да приема предварителни поръчки за това, което тя нарича първата в света комерсиално достъпна летяща кола.

Наречeна Liberty, тя има две версии, като базовият модел се нарича Sport, а луксозният – Pioneer. Първата версия струва 399 000 долара, а втората – 599 000, като в цената дори не влизат данъците.



PAL-V Liberty разполага с два двигателя - един за движение по пътя и друг за летене, като е проектиран да бъде приблизително със същите размери, като на обикновен автомобил със снишено окачване и място за двама човека в пилотската кабина. За подготовката на автомобила за полет са необходими само 10 минути. Носещото витло се отваря автоматично, докато задното витло и останалата летателна конструкция трябва да се регулира ръчно. За излитане са необходими от 90 до 200 метра.

Революционни продукти като този неизменно предизвикват въпроси за тяхната легалност и регулиране, но PAL-V се кълне, че колите са съобразени с изискванията на авиационните и автомобилните власти в ЕС и САЩ.

Виж още: Tesla Model S P100D може да ускори от 0 до 100 км/ч за главозамайващите 2.28 секунди