Марк Мур, 30-годишен ветеран на NASA, напусна космическата агенция, за да се присъедини към екипа на Uber. Според Bloomberg той ще работи върху бъдеща въздухоплавателна услуга на компанията.

През октомври миналата година компанията за превози на хора пусна документ, който предвижда таксиметрови услуги с леки електрически летящи коли, които излитат и кацат вертикално от предварително съществуващи градски площадки върху покривите на небостъргачи.

Uber заяви, че няма намерение да създава своя собствена летяща кола, но е готова да "допринесе за зараждащата се VTOL (vertical takeoff and landing) екосистема и да помогне за ускоряване на развитието на тази индустрия".

Все пак пред този вид услуга стоят многобройни предизвикателства, като например нивата на шум, живота на батерията, както и ограниченията във въздушния трафик и не на последно място - безопасността.

Опитът на Мур от NASA ще помогне за развитието на проекта на Uber. В NASA той беше главен технолог в изследователския център в Лангли. През 2010 г. той представи документ за електрически задвижвано VTOL превозно средство, наречено Puffin Electric Tailsitter (на снимката по-горе).

 

Прочетете и това: NASA създаде метеорологична сонда, която ще може да лети и в атмосферата на Марс 

 

Тагове: