"Влак, който пази околната среда", по принцип звучи като оксиморон, тъй като от самото начало на жп транспорта влаковете са известни като сериозни консуматори на гориво и създават много от вредните емисии въглероден диоксид. Те обаче са важна част от транспортната система в Европа и не може просто да бъдат елиминирани. Вместо това Германия се е заела да потърси ново решение - създавайки първия зелен и чист влак за нуждите на гражданите, пише Slash Gear.

Той се нарича Coradia iLint и подобно на много захранвани с водород превозни средства, ползва комбинация от водороден газ и кислород, който практически се намира навсякъде. Двата елемента представляват мощна комбинация, която създава голямо количество електричество, достатъчно не само да задвижва влака, но и да зарежда литиево-йоните батерии за допълнителна употреба.

Друго предизвикателство пред превозните средства с чиста и възобновяема енергия е тяхната мощност да достигне тази на нормалните дизелови машини. Тук Coradia iLint също има впечатляващо постижение, тъй като влакът достига максимална скорост от 140 км/ч, пренасяйки до 300 души на борда си.

За момента "зеленият" влак все още е в процес на изпитания, но се очаква да стане готов за масова употреба в края на 2017 г.

Виж още: Вече може да си купите истински Трансформър с марката BMW