Пазарът на чипсети за смартфони ще бъде доминиран от Qualcomm и MediaTek през 2017, пише AH. Spreadtrum обаче продължава да развива пазарния си дял в ниския клас. Очаква се през тази година да се очертае и тенденция на "разделяне" на пазара от тримата големи играчи. 

Qualcomm ще "грабне" пазара във високия клас, докато Spreadtrum и MediaTek ще си поделят ниския и средния клас, респективно. Анализът на пазара показва, че успехът на Qualcomm при високия клас е с постоянен ръст. Компанията дори си "открадна" основни играчи като Oppo, Vivo, Xiaomi, които купиха Snapdragon 835, вместо чипове на конкуренцията в лицето на MediaTek. 

Според анализатори основната причина китайските производители да избират чипове на Qualcomm пред по-евтините на MediaTek се крие в оборудването им с LTE Cat. 10 модеми. От доста време на тях залага само Qualcomm, като основните им предимства са свързани с възможността потребителите да достигат изключително високи скорости на сваляне, както и поддръжката на по-сложни MIMO структури. 

От друга страна MediaTek се бори за загубения си пазар чрез новия специализиран чип за гласови асистенти MT8516, който вече се ползва от компании като Alibaba, Google и Amazon, пише още изданието. 

Тагове: