От Renault-Nissan Alliance обявиха, че от 1 април ще започне въвеждането на инициативите за сливане в четири ключови области, с което се цели постигането на минимум 4.3 млрд. евро годишни синергии към 2016. Сливането е резултат от проучвателни проекти, които са стартирали през януари. Според плана четирите ключови области (инженерство, производство и управление на веригата за доставки, покупки и човешки ресурси) ще бъдат съвместно управлявани от двете компании чрез новоназначен изпълнителен вицепрезидент на Алианса.

 

• Инженерство: Renault и Nissan ще комбинират Common Module Family инженерство, научни изследвания, развитие на задвижващите трактове (включително електрически автомобили), системно инженерство и тестови съоръжения и услуги. Цуйоши Ямагучи (Tsuyoshi Yamaguchi), директор на алианса за платформи и части, е назначен за Изпълнителен вицепрезидент на алианса, Технологично развитие, за новата слята функция на алианса.

 

• Производственo инженерство и управление на веригата за доставки: Новата слята функция за производство на алианса ще покрие световна индустриална стратегия (включително снабдяване), производствен инженеринг, контрол на производството и управление на веригата за доставки. Шохеи Кимура (Shohei Kimura), Nissan Corporate Vice President for Vehicle Production Engineering, е назначен за Изпълнителен вицепрезидент на алианса Manufacturing Engineering and Supply Chain Management.

 

• Покупка: Renault и Nissan се радват на интегрирана организация за покупки повече от десетилетие. Но конвергенцията на основни инженерни и производствени дейности ще доведе до по-голяма синергия при покупките. Кристиан Ванденхенде (Christian Vandenhende), Managing Director of the Renault-Nissan Purchasing Organization, е назначен за Изпълнителен вицепрезидент на алианса, Alliance Purchasing.

 

• Човешки ресурси: Екипите на Renault и Nissan ще въведат общи HR процеси в алианса, включително създаването на унифицирана „управление на таланта“ политика в световните активности на компаниите. Мари-Франсоаз Дамесин (Marie-Francoise Damesin), Изпълнителен вицепрезидент на Renault за човешките ресурси, е назначена за Изпълнителен вицепрезидент на алианса, Alliance Human Resources. Освен нея Грег Кели (Greg Kelly), Nissan Senior Vice President of the CEO Office and Global Human Resources, е назначен за Изпълнителен вицепрезидент на алианса, Alliance Talent Management.