Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа на закон, който гласи, че от 1 ноември се забраняват технологии, които ви дават достъп до забранени сайтове, включително и виртуални частни мрежи (VPN) и проксита. Интернет доставчиците ще трябва да блокират такива сайтове. Мярката привидно има за цел да ограничи екстремисткото съдържание, но това е само претекст – главната цел е да се попречи на руснаците да виждат съдържание, което може да се окаже от важно за тях и да се наруши сигурността на комуникацията.

В съответствие с това Путин подписа нов закон, който въвежда изискването чат приложенията да разпознават потребителите чрез техните телефонни номера след 1 януари 2018 г. Мярката също така изисква от операторите да ограничат достъпа на потребителите, ако те са разпространявали незаконни материали.

Всичко това не е случайно. В Русия предстоят президентски избори и забраната на VPN технологията и прокситата ще затрудни избирателите в това да видят едно по-безпристрастно мнение. Също така ще се затрудни и организирането на протести.

Тагове: