Според Financial Times руските власти са започнали да забраняват на държавните служители да използват устройства на Apple за служебни цели. От понеделник Министерството на търговията на страната ще забрани използването на iPhone за всякакви "работни цели". Други ведомства, включително руското Министерство на телекомуникациите и средствата за масова информация, или вече са въвели подобни заповеди, или планират скоро да започнат да ги прилагат. Financial Times съобщава, че забраната обхваща всички продукти на Apple. В някои случаи обаче служителите могат да продължат да използват тези устройства за лични цели, при условие че не отварят служебна кореспонденция на тях.

Apple не е отговорила веднага на молбата за коментар от страна на медиите. След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година компанията прекрати достъпа до Apple Pay. По-късно тя спря всички продажби на продукти в Русия. Тогава Apple ясно посочи, че решението е в отговор на инвазията, като отбеляза, че е "с всички хора", пострадали от нахлуването.

Забраната идва, след като в началото на юни руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви, че е разкрила "шпионска операция на американските разузнавателни служби", включваща устройства на Apple. ФСБ заяви, че хиляди iPhone-и, включително тези, които се използват от дипломатическите мисии на страната в страните от НАТО, са били "заразени" със софтуер за наблюдение. По-нататък ФСБ твърди - без да представя доказателства, - че Apple е работила в тясно сътрудничество с американското сигнално разузнаване, за да предостави на агентите "широк набор от инструменти за контрол".

Технологичният гигант отхвърли тези твърдения, заявявайки, че "никога не е работил с правителство за създаване на задна вратичка в който и да е продукт на Apple и никога няма да го направи".

В по-широк план този ход отразява желанието на руското правителство да намали зависимостта си от технологии, произведени в чужбина. Както отбелязва Financial Times, миналата година президентът Владимир Путин подписа указ, с който нареди на институциите, участващи в "критичната информационна инфраструктура", да преминат към местно разработен софтуер до 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Русия обвини САЩ в хакването на iPhone 

 

 

Тагове: