Русия твърди, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е хакнала iPhone-и на руски граждани и чуждестранни дипломати, намиращи се в страната. 
Нещо повече, тя твърди, че Apple е помогнала на агенцията, като е осигурила достъп до въпросните iPhone-и. Според Ройтерс твърдението е направено от ФСБ - наследника на КГБ от съветската епоха. 
Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) заяви миналата седмица, че е разкрила заговор на САЩ, в който е използван неизвестен досега зловреден софтуер за достъп до специално направени т.нар. задни вратички в телефоните на Apple. 
"Руската шпионска агенция също така заяви, че са били атакувани телефони, принадлежащи на чуждестранни дипломати, базирани в Русия и бившия Съветски съюз, включително тези на членове на НАТО, Израел, Сирия и Китай [...]."
Докладът предполага, че е възможно хакването на телефони да е било източник на разузнавателна информация за нахлуването в Украйна. 


Малко след като Русия изпрати войските си в Украйна миналата година, американските и британските шпиони претендираха за сензация, като разкриха - и оповестиха публично - разузнавателна информация, че президентът Владимир Путин планира да нахлуе. Все още не е ясно как е получена тази информация. 
По-рано тази година руското правителство нареди на собствените си служители да спрат да използват iPhone, като крайният срок беше 1 април. Путин тогава е заявил, че не използва никакъв вид смартфон. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Китайската комунистическа партия с най-много искания за премахване на приложения в App Store