Преди повече от една година Русия нахлу на територията на Украйна и тези действия доведоха до отлив на технологични компании и услуги от руска територия. Това включва напускането на Samsung и Apple - две от най-популярните марки смартфони в света. В отговор на това страната удвои усилията си за постигане на технологична самодостатъчност, включително чрез създаването на нов смартфон с Android.

Телефонът, който все още няма име, ще бъде създаден от Националната компютърна корпорация (НКК), една от най-големите IT компании в Русия, с амбициозната цел да продаде 100 000 смартфона и таблета до края на 2023 г. Миналата седмица Александър Калинин, основател на НКК, заяви пред местни медии, че възнамерява да инвестира 10 млрд. рубли (132.9 млн. долара) в проекта и се надява до 2026 г. да завладее 10% от потребителския пазар.

Новината идва само няколко дни след като Министерството на търговията на САЩ забрани износа за Русия на телефони и друга електроника, които струват повече от 300 долара. Експертите обаче твърдят, че руският смартфон трудно ще победи евтините конкуренти от Китай и може да срещне проблеми с използването на Android на Google.

Google вече не предлага платени приложения или актуализации за тези приложения на руските потребители. Компанията обаче не е пречила на хората в Русия да използват нейните безплатни услуги, като Gmail, Maps, Play и YouTube. Google не отговори веднага на искането на сайта WIRED за коментар относно руските компании, използващи Android.

Новият проект за смартфон е само един от многото опити на Русия за технологична самостоятелност и цифров суверенитет. Страната е обещала "безпрецедентни" суми за финансиране на развитието на електронната си индустрия, което изкушава руските компании. Но не всички са убедени, че държавните субсидии ще доведат до появата на нови продукти - или дали продукти като телефона на НСС ще успеят.

"Честно казано, доколкото ми е известно, това прилича на PR трик", остава скептична Карен Казарян, генерален директор и основател на Института за интернет изследвания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Любопитно от миналото: руски агенти заплашвали американска поп звезда заради желанието му да пребивава на МКС