Apple се заиграва с идеята да вгради камера в часовника си - или поне за това говорят патентите на компанията. Според източници друга тяхна цел е да вгради неинвазивен индикатор за глюкоза и може би в тази посока най-накрая е отбелязан напредък. Строго пазената от слухове Exploratory Design Group на Apple (известна вътрешно като XDG) работи върху технологията от години, но пред екипа има множество предизвикателства. Една от версиите за неинвазивен монитор за кръвна захар беше достатъчно голяма, за да е нужно да се постави върху маса. Оттогава компанията успя да намали системата до размера на iPhone. Устройство с такъв размер може да бъде прикрепено към бицепса на човек, за да следи непрекъснато кръвната му захар, но стремежите на Apple водят към интеграция на технологията в Apple Watch. 


За да сме конкретни, припомняме, че през 2010 г. Стив Джобс нареди на Apple да купи стартиращата компания за неинвазивен мониторинг на кръвната захар RareLight, за да пренесе технологията на мобилни устройства. Разработките на RareLight бяха държани отделно от тези на Apple чрез кодови имена на проекти, поради което доскоро за обществеността е било невъзможно да търси интегрирана от Apple технология за мониторинг на глюкозата. Междувременно Apple добави други здравни технологии към часовника, включително пулсов оксиметър, електрокардиограма (ЕКГ) и мониторинг на сърдечната честота. 
Повечето непрекъснати глюкозни монитори (CGM) разчитат на поставен под кожата малък сензор, покрит с чувствителни към глюкоза ензими, които откриват „кръвна захар“ в течността между кръвните клетки. Сензорът изпраща констатациите си до предавател, който пък от своя страна изпраща данни до приемник или до смартфона на пациентите. Ако Apple интегрира CGM в часовника, това може да революционизира лечението на диабета. Часовниците на Apple започват от 249 долара и дори CGM да стане ексклузивен за най-скъпия модел Ultra (799 долара), неговият монитор няма да изисква убождане или редовна подмяна. Има и очевидните бонуси от работата заедно с други елементи от екосистемата на Apple на човек и улесняването на задачи, които нямат нищо общо с проверките на кръвната захар. В комбинация данните могат да доведат до превенция на диабет при потребители с показания на границата. Като това ще бъде огромен напредък по отношение на заболяването.

Снимки: Unsplash

Виж още: Патентът за Apple Watch с камера е вече факт 

Тагове: