Знаете ли какъв обем от данни генерира смартфонът ви на месец, докато сърфирате в мрежата? А можете ли да отгатнете колко мегабайта данни е използвал най-активният потребител на 5G мрежата на А1 за един месец? Точно 2 891 878 MB мобилен интернет в рамките на октомври е генерирал в 5G ULTRA един потребител със смартфон. Това е равносилно на около 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или сваляне на около 565 филма с HD резолюция (филм 90 мин). Това са част от впечатляващите данни, които А1 сподели по повод навършването на една година от старта на 5G мрежата в края на ноември.

От данните става ясно, че от търговския старт на 5G през април до октомври тази година активните потребители на 5G услуги са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е надхвърлил 90 TB. 

 

5G ULTRA е най-бързата мрежа у нас

Данните на А1 сочат, че средната скорост на сваляне на ниво мрежа в 5G ULTRA е около 3.5 пъти по-висока спрямо средната скорост при 4G. Тъй като използва отделно оборудване и отделни 5G честоти, мрежата предлага скорости, достигащи над 1 гигабит. Скоростите, постигани в 5G ULTRA, се потвърждават и от две независими изследвания на 5G мрежите в страната. Първото бе от световния лидер в областта на измерване и анализ на интернет мрежите – Ookla, който отличи 5G ULTRA като най-бързата 5G мрежа в страната. През октомври асоциация „Активни потребители“ проведоха друго независимо измерване в 9 града в страната, което показа, че 5G ULTRA постига най-високи средни скорости сред 5G мрежите у нас.

5G мрежата от А1 се отличава с това, че използва отделно оборудване от европейски доставчици, както и отделна честотна лента. Тя е с широчина от 100 MHz и е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно. 5G ULTRA не споделя своите честоти с 4G, както например 5G DSS решенията, което допринася за постигане на истински 5G скорости и цялостно изживяване.

Приложенията

Двете основни характеристики на 5G технологията – значително по-високи скорости и ниска латентност създават отлични предпоставки за геймърите. Още преди комерсиалния старт на 5G мрежата А1 направи демонстрация как технологията ще повлияе върху геймърския сектор. По време на фестивала ComicCon А1 организира първия 5G финал по Counter-Strike:GO, където всяка милисекунда е от значение и връзката не трябва да има никакво забавяне. Тази година А1 направи и демонстрация на 5G ULTRA и нейните приложения в логистиката чрез дистанционно управление на дрон, който достави първия iPhone 13 в страната. Занапред се очаква 5G да окаже благотворно влияние във все повече сектори.

Разнообразие от 5G устройства

А1 има в своето портфолио над 40 модела смартфони, които са съвместими с 5G ULTRA, представители на всеки ценови клас. Според данните на компанията първата година от старта на 5G ULTRA устройствата с операционна система Android са били 44.3%, а тези с iOS са генерирали 38.4% от 5G трафика. Потребителите на услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box, са използвали 17.3% от генерирания трафик към 5G мрежата на А1.

Очакванията са през следващата година трафикът през 5G мрежата да расте, защото се увеличава и броят на съвместими устройства, а скоростите, достигащи до над 1 гигабит, са атрактивна възможност за потребителите. 5G ULTRA е на разположение в над 75 града и курорта в страната.

Снимки: A1