Дългогодишното, привидно безкрайно разследване срещу Google от страна на Европейския съюз (ЕС) най-после върви към своя край.

Европейските регулатори ще излязат с решение в следващите няколко месеца за това, дали Google злоупотребява с господстващото си положение, за да накара хората да използват приложенията и услугите на компанията пред тези на съперниците, съобщава Ройтерс.

Технологичният гигант е обвинен, че използва платформите си като Търсачката (Search) и Android, за да подпомага собствените си услуги, като настоява те да са предварително инсталирани на телефоните. ЕС е разтревожена, че това може да е спряло хората да откриват други услуги и приложения, които могат да бъдат по-подходящи за техните нужди.

Комисията по конкуренцията на ЕС разглежда три отделни антитръстови оплаквания срещу Google, едно от които датира от 2010 г. Ако ЕС реши, че Google нарушава закона, американската компания може да бъде глобена с до 10 на сто от годишния си оборот в световен мащаб за всеки отделен случай.

"В следващите няколко месеца ще излезем с решение по случая на Google, Google Search, AdSense и Android", заяви Томазо Валети, главен икономист на Комисията за защита на конкуренцията в ЕС на пресконференция, организирана от Университета в оксфордския център за конкурентно право и политика.