Миналата седмица Netflix предизвика смут сред Android ентусиастите, забранявайки достъп на руутнати устройства до своето приложение. Сега се оказва, че това решение е част от новата политика на самия Google.

Интернет гигантът е добавил нова функционалност в Google Play Console, която дава на разработчиците възможност да не разрешават достъп до приложенията си на устройства, които не са издържали SafetyNet проверката, пише Android Police.

Новата опция се намира в менюто Device Catalog на раздела Release management и от там програмистите могат да въведат много точни критерии кои са поддържаните устройства за тяхното приложение. Вече е възможно да се изключат телефони и таблети дори по параметри като чипсет или RAM памет. Най-важният фактор си остава SafetyNet проверката, която спира някои емулатори, руутнати апарати и нелиценцирани устройства.

Веднъж попаднали в своеобразния черен списък, тези устройства просто няма да виждат съответното приложение в Play Store. Подобен ход определено вещае неудобство за стотици хиляди потребители с руутнати телефони и ще е интересно да проследим развитието на темата.

Тагове: