От години Google разработва Fuchsia като потенциална алтернатива на Android, върху която да има повече контрол. Сега изглежда, че интернет гигантът получава помощ по този проект не от друга компания, а от Samsung.

През декември Google за пръв път отвори вратите за други разработчици да допринасят за развитието на Fuchsia, сред които се нарежда и Samsung. Конкретният принос на корейската компания по проекта се състои в разработката на т.нар. Flash-friendly File System, или F2FS - платформа за управление на файловете в дадена система за съхранение като вградената памет на телефон. В последните години F2FS се превърна в сериозен конкурент на EXТ4, която от години е де факто файловата система за Android устройства. За момента обаче F2FS се използва в телефони на Samsung като Galaxy Note 10, телефони на Google от Pixel 3 нагоре и някои други Android устройства. Имайки предвид, че Fuchsia има свой собствен метод на управление на файлове, възможно е поддръжката на F2FS на Samsung да бъде повече заради възможността на платформата да чете данни от други устройства, а не толкова да възприеме F2FS.  

Нещо повече, името на Samsung e посочено директно до това на Google, което показва, че сътрудничеството между двете компании е съвсем официално, поне по това начинание. Не е ясно какви са бъдещите намерения на Samsung за Fuchsia и дали помощта ще се ограничи до F2FS, тъй като до момента няма индикации дали Samsung възнамерява да предложи свое устройство с Fuchsia.

Снимка: 9to5google

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: