Миналия месец по време на SID (Society of Information Displays) Samsung демонстрира интересна концепция за звукоизлъчващ дисплей. По-надолу във видеото можете да видите, че благодарение на новата Sound on Display технология телефонът може да се сбогува с традиционната "слушалка" в горната част на предния панел, а самият екран да се превърне в един истински панел от край до край (edge-to-edge).

Очаква се тази концепция съвсем скоро да бъде пусната в действие. Според информация от една корейска медия Samsung и LG се подготвят да пуснат официално своите звукоизлъчващи OLED дисплеи с флагманите си догодина. Вече се говори, че размерът на екрана ще бъде 6.2 инча - точно колкото е на Galaxy S9+. Това дава надежда, че технологията ще намери място именно в неговия наследник -  Galaxy S10, който да е първият модел на компанията с екран, заемащ целия преден панел.

Ширината на честотната лента на предаването е в порядъка от 100 до 8000 Hz. Благодарение на това и на фините вибрации на екрана звукът ще бъде много ясен и силен, когато допрете ухото си до горната част на екрана (на видеото се вижда зоната – отбелязана е със символ на ухо).

Вчера Vivo представи своя Nex, който притежава точно такава технология и също е с дисплей, който заема почти целия преден панел (около 91%). Селфи камерата му изскача от горната част на устройството. Така че изглежда звукоизлъчващите дисплеи съвсем скоро ще дойдат масово на мода.

LG вече имат продукт на пазара с такава технология – тяхната серия Crystal Sound OLED телевизори и LED осветление. Явно корейците са се решили да снабдят и смартфоните с това свойство. По време на SID Samsung показа също и своя дисплей, който може да работи под вода, така че това е още една идея, която очакваме евентуално да види бял свят през 2019 година благодарение на някоя от сериите Galaxy S или Galaxy Note.

Тагове: