iPhone X държеше класациите за най-много продажби през първото тримесечие на 2018 година. От април обаче Galaxy S9 много дръпна и сега той е заел първата позиция според доклад, направен от Counterpoint Research.

Измествайки флагмана на компанията от Купертино на третото място, Galaxy S9+ и Galaxy S9 се настаняват на първите две места и двата смартфона са еднакво популярни сред хората. Всеки от тях представлява 2.6% от световния пазар, като най-много за това допринасят азиатско-тихоокеанският и северноамериканският регион. Galaxy S8 също намира място в първите десет от класацията. Counterpoint твърдят, че това се дължи на голямото намаление на цената му, но все пак фактът, че държи десетото място, не трябва да се омаловажава.

Въпреки че корейският гигант е номер едно в момента, Apple продължава да има най-много представители в първите десет. iPhone X, iPhone 8 Plus и iPhone 8 са на трето, четвърто и съответно пето място. Като първите две устройства са със стабилни резултати от 2.3%, а "осмицата" е с 2.2%. Това обаче не са единствените "ябълкови" смартфони в класацията. iPhone 6s и iPhone 7 са на седмо и девето място.

И не на последно място трябва да отбележим, че Xiaomi Redmi 5A и Redmi 5 Plus (познат като Note 5 на някои места), са съответно на шесто и осмо място. Това е първият път, в който китайската компания заема две позиции в първите 10, като това в момента се дължи както на силния пазар в Китай, така и на този в Индия.

Да не забравяме за Xiaomi и Huawei

В бъдеще се очертава iPhone да е с най-големи процентни продажби, въпреки че скоро 6s и 7 може и да изчезнат от класацията. Ще видим обаче какво ще се случи след официалната премиера на Galaxy Note 9, която очакваме да се състои през лятото.

Не трябва да пренебрегваме и конкурентите от Xiaomi, които, както споменахме, се движат доста добре. Нищо чудно обаче до няколко години Huawei също да заемат стабилен процент от световния пазар. Така че е въпрос на време и те да намерят своето място сред първите десет.