Докато Samsung Display, филиал на Samsung Electronics, се стреми да съкрати производството си на течнокристални дисплейни панели, компанията явно полага значителни усилия да комерсиализира квантовите QD-OLED панели. Изпълнителният директор на Samsung Display Лий Донг-хун каза пред The Korea Herald: „Компанията се подготвя“ за пускане на QD-OLED панели в близко бъдеще. Лий обаче отказа да разкрие кога ще бъде направено официално съобщение за инвестиционния план на фирмата за производството на QD-OLED.

Производителят на панели на Samsung реши този месец да затвори една от своите LCD линии Gen.8.5 с месечен капацитет от 90 000 единици в Асан, провинция Южен Чунгчонг, и да намали с 30 000 бройки друга линия, като това ще започне от следващия месец. Иначе компанията произвежда месечно по 250 000 LCD панела в Корея.

Според съобщенията Samsung възнамерява да преобразува планираната за затваряне линия в производствена такава за QD-OLED. От миналата година се носят слухове, че филиалът на Samsung ще направи около 10 трилиона вони (8.3 милиарда долара) инвестиции в QD-OLED през април, но това все още не се е състояло. QD-OLED са хибридни дисплеи, които използват както OLED, така и квантови пиксели.

Основната причина за най-новото намаляване на производството на LCD е спадащата рентабилност на бизнеса с LCD панели на фона на свръхпредлагането, предизвикано от китайските конкуренти. Решението обаче се разглежда като превантивна мярка за пренасочване на компанията от LCD към QD-OLED, което може да помогне за засилване на пазара на OLED.

Вижте още: Samsung удря спирачки на LCD телевизорите. Насочва се към OLED

Тагове: